Ben je geïnteresseerd in het landschap, de geschiedenis of de archeologie van de streek rond Brugge? Mapathon 1571 zoekt vrijwilligers om Pieter Claeissens’ geschilderde kaart van het Brugse Vrije met het huidige landschap te verbinden. Om die geografische positionering zo correct mogelijk uit te voeren, speuren we naar honderden referentiepunten op de 16de-eeuwse kaart die nog steeds in het huidige landschap terug te vinden zijn. Mensen die de streek goed kennen zijn daarbij van goudwaarde!
Wil je jouw kennis over de streek delen en helpen om deze unieke historische kaart van het Brugse Vrije toegankelijk te maken? Schrijf je dan in voor de Mapathon op 14 en 15 maart via deze website: www.mappingpourbus.ugent.be.
Voor dit project werken we samen met partners UGent, Musea Brugge, Stadsarchief Brugge, Digitaal Vlaanderen en meemoo. Dankzij dit co-creatief initiatief ondersteunen we de sector: de Claeissens kaart kan bijvoorbeeld een zeer nuttige bron zijn bij het opstellen van archeologienota’s of bij bureauonderzoek.
Wat is een mapathon?
Een mapathon is een evenement waarbij deelnemers samenwerken om geografische gegevens te verbeteren of kaarten te maken. In dit geval helpt een groep vrijwilligers om een historische kaart te georefereren. Dat is het digitaal koppelen van de kaart aan het moderne landschap via referentiepunten.
Heb ik het juiste profiel?
We zijn op zoek naar erfgoedliefhebbers die interesse hebben in, of kennis hebben van het lokale landschap, de geschiedenis of de archeologie van de verschillende regio’s binnen het Brugse Vrije (zie hieronder). Je kunt een kaart lezen en hebt de basisvaardigheden voor laptopgebruik onder de knie.
Wat ga je precies doen?
De dag start met een inleiding op de historische kaart van Claeissens, en een initiatie in Allmaps, het gratis online programma waarmee we de kaart zullen georefereren. De kaart is digitaal opgedeeld in tegels van +- 15km². Elke deelnemer zal individueel in één of meerdere tegels op zoek gaan naar referentiepunten.
Wat is het Brugse Vrije?
Het Brugse Vrije was een administratieve regio in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd, gelegen rondom Brugge. Het omvatte delen van het huidige West-Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen, en zowel kust- als binnenlandse gebieden. Onderstaande kaart toont welke huidige gemeentes binnen de contouren van het toenmalige Brugse Vrije vallen.
Wat is de Claeissens-kaart?
De Claeissens-kaart is een historische kaart van het Brugse Vrije, gemaakt tussen 1597 en 1601 door Pieter Claeissens. De kaart is een exacte kopie van Pieter Pourbus’ originele kaart van het Brugse Vrije uit 1571. Van dat origineel is helaas enkel de rechterbovenhoek bewaard. De kaart van Claeissens hangt in het Brugse Stadsarchief en is recent gedigitaliseerd. Dankzij die nieuwe digitalisering kunnen we de kaart nu in detail verder onderzoeken en toegankelijk maken voor publiek. Via deze video ontdek je hoe de twee kaarten zich verhouden ten opzichte van elkaar.
Praktisch
- Wanneer? Op twee opeenvolgende dagen: vrijdag 14 en zaterdag 15 maart 2025, telkens van 9.30 tot 17.30 uur
- Waar? In de leeszaal van het Brugse Stadsarchief (Burg 11a, 8000 Brugge)
- Meenemen? Een eigen laptop
- Wij voorzien koffie, koekjes, lunch en een uniek aandenken
- Info en inschrijven via: www.mappingpourbus.ugent.be